Om Yamandú Pontvik

mangkultur-pris-2011

Kontakt, bokningar & beställningar av noter och cd:
Yamandú Pontvik 070-750 11 95, info@yamandumusic.se

Yamandú är barytonsångare, kompositör och körledare, född och uppväxt i Uruguay med svensk-tyska föräldrar och sedan 1987 bosatt i Sverige. Yamandú har under många år arbetat med den latinamerikanska vokalmusiken och uppträder som solist i bland annat Misa Criolla och Navidad Nuestra. Inom kammarmusik sjunger Yamandú både opera och romanser, speciellt tonsättare från Latinamerika.

Yamandu har myntat ordet ”kulturkram” som en mental moteld mot det mer destruktiva ordet ”kulturkrock”. Okunskap om andra kulturer kan lätt skapa rädsla och missförstånd. Genom möten i olika sammanhang, ökas förståelsen mellan olika folkgrupper och kulturer.

Yamandú har under åren skrivit flera verk för kör. Visionen bakom allt han skriver är att förvandla kulturkrock till kulturkram, att vi ska kunna nyttja allas erfarenhet för att förstärka och berika varandra i kyrkan och i samhället. Bland verken finns ”Esperanza Azul – hoppet är blått”, ”Mångfaldsmässa”, mässan ”Gud är nära”, ”Juletid” (julsånger från Latinamerika för kör) samt ”Dansa min älskling”: folkmusik från Latinamerika för kör med svensk text.

För att vidga samarbetet mellan körer och församlingar runt om i Norden, bildades Ensemble Yamandú 2003.

Yamandú leder sedan 2004 kören Samklang i Sundsvalls Gustav Adolfs församling och är konstnärlig ledare för Sundsvalls kammarmusikfestival och sommarmusikserie. 2006 grundade Yamandú tillsammans med sin sambo Almamia Lilla scenen som  är en av de minsta scenerna i Sundsvall. År 2010 grundade Sundsvalls gitarrvecka i samarbete med Kulturskola och Almamia Lilla scenen för att främja gitarren i Sundsvall. Från 2012 kommer att ändra namnet till Sundsvall gitarrfestival.

En utmärkelse för mångfald i arbetslivet har tilldelats 2011 till Almamia och Yamandu Pontvik!

För konstnärliga och inspirerande insatser genom sitt skapande av Almamia, ett litet ”andningshål”, där konst och musik vävs samman. En mötesplats över alla gränser och kulturer, där broar byggs som ger hopp för framtiden och där tid för reflektioner och eftertanke skapas.

Sedan 1995 sjunger Yamandú i Ensemble Villancico som framför latinamerikansk barockmusik och de senaste åren har turnerat i Europa och Latinamerika. Med Ensemble Villancico har Yamandú bland annat spelat in cd:n ¡A la Xáraca! – The Jungle Book of the Baroque och den grammisnominerade Hyhyhy – The New Jungle Book of the Baroque. 2011 utkom en ny cd med ecuadoriansk barockmusik: Una Tonadilla Nueva.

År 2010 tilldelades Yamandú Kjell Lönnås körledarstipendium. Motiveringen lyder:

För ett färgstarkt arbete inom körmusik. Yamandú blandar den sydamerikanska kulturen med vår svenska och skapar nya rytmer och tongångar för vår svenska öra. Yamandú Pontvik har bland annat startat kören Samklang där han arbetar med att utveckla den mångkulturella sången. Han har också startat sånggrupper med titel sjung dig frisk och skrivit ny mässmusik med inspiration från bland annat sin uppväxt i Uruguay.

Sundsvalls Tidning: Yamandu blev körledarstipendiat

11 september 2011 sändes hans nya mässa ”Gud är Nära” som inspireras av hans två kulturer: den nordiska och den latinamerikanska. SVT sände i alla de nordiska länderna.

Under 2012 arbetar Yamandú med en integrationsprojekt i Nacksta som är en del av Sundsvall med körsång musik och dans.